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RETAINING WALLS City of Redding
777 Cypress Avenue

Redding CA 96001
Telephone:

(530) 225-4013
FAX: (530) 225-4360

INTERPRETATION OF RETAINING WALLS
Appendix Sec. 105.2 Item #4 of the California Building Code (CBC).

QUESTION

When does the City of Redding require a building permit for a retaining wall, and when is a
retaining wall exempt from a permit?

ANSWER

1. A valid building permit is required when a retaining wall either
a. exceeds 4 feet in height, measured vertically from the bottom of the footing to the top of the wall

(Figure 1a), or
b. when the retaining wall is supporting a surcharge (slope greater than 6 horizontal to 1 vertical, or loads

from adjacent footings, driveways, etc.), regardless of wall height (Figure 2a), or 
c. both.

2. A building permit is not required for retaining walls which 
a. are not part of a building and, 
b. are not over 4 feet in height, and 
c. do not support a surcharge under Appendix Section 105.2 Item #4 C.B.C. and,
d. are not impounding Class I, II, or III-A liquids.

Note:

If the retaining wall utilizes intermittent wood post supports in lieu of a continuous wall footing, the vertical height
measurement of the retaining wall shall begin at the lower grade level with the maximum height of the wall to be
24 inches (retaining earth or not).

To avoid a surcharge, a level grade (less than 6 horizontal to 1 vertical without footings or driveways) must be
maintained a distance away from the wall equal to or greater than its overall retained height (Figure 2b).

QUESTION

When does the City of Redding require that a retaining wall be an engineered design?

ANSWER

When a permit is required, engineered calculations, stamped and signed by a licensed architect or engineer, are
required to be submitted for plan review.  These plans must demonstrate that the subject wall will resist the lateral
pressure of the retained material as specified in Section 1610 of the CBC.








